Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. De gerechtsdeskundige concludeert in 2010 enkel dat DVW een drainage moet aanleggen als oplossing voor het grondwaterprobleem. Verder beperkt zijn verslag zich tot wat vrijblijvend advies: 1) dat die stupide verbinding van het oude rioolstelsel op de collector van de Diksmuidekaai weg moet (zie laatste rioolschets); 2) dat het oude rioolstelsel van het Guldensporencollege niet meer mag worden gebruikt. Maar daar trekken DVW en de stad zich uiteraard niks van aan, integendeel.
Eigenlijk is heel die gerechtelijke expertise van professor Berlamont gewoon een vrijbrief voor DVW en de stad om verder te klooien aan de hele waterhuishouding van het college: in het Albertpark, de open riool van het college, zullen ze het toch wel wegpompen.

Vanaf 2015 loopt het helemaal fout. Er zijn grote werken gestart op de campus van het Guldensporencollege. Aan de Burgemeester Vercruysselaan is men bezig aan een nieuwbouw. De historische feestzaal die dateert van eind 19de eeuw, wordt helemaal gestript. En aan de Leie zijn de aannemers begonnen aan de bouwput voor de prestigieuze K-Tower. Vanaf de eerste dag na het zomers bouwverlof moeten de pompen in het Albertpark plots weer in overdrive gaan.
Vanaf september 2015 nemen we voortdurend contact op met de stad en DVW: via telefoon, mail, brieven, aangetekende brieven,… Je krijgt daar nooit een antwoord op. Onze advocaat slaat meermaals alarm bij DVW en ’t stad: maakt ook geen indruk.
Voor de zekerheid laten we in januari 2017 een deurwaarder de desastreuze toestand vaststellen. DVW doet niet de moeite om te reageren. Bij de stad kunnen de topingenieurs Vandenbossche en Baekelandt niks beters verzinnen dan te verwijzen naar het rapport Berlamont: ‘Er is enkel een grondwaterprobleempje: de verantwoordelijkheid van DVW dus.’ Wateroverlast oplossen blijkt onmogelijk; de paraplu bovenhalen lukt moeiteloos.
In de eerste week van november 2016 krijgt de oude feestzaal van ’t college een nieuw dak. Het staat in ons geheugen gegrift: bij de eerste regenbui stroomt na luttele minuten het water met bakken richting Albertpark. Een simpele plensbui en we mogen hier met enkele buren een week lang ettelijke 10.000-en l uit de kelders wegpompen. Om een klein ideetje te geven: dit zijn zo ongeveer de debieten die we hier dag en nacht, week na week, jaren aan een stuk mogen afvoeren uit de pompputten die enkele Albertparkbewoners speciaal voor deze klucht mochten aanleggen (bekijk Youtube-filmpje)


Het is zo klaar als een klontje: de stad en/of het Guldensporencollege heeft de afvoer van de feestzaal op het oude, kapotte rioolstelsel aangesloten. Bizar is ook dat we meerdere keren per dag en ’s nachts de pompen moeten ontluchten en de vlotters met schuursponzen reinigen. Op de duur raakt ook de afvoer helemaal verstopt. Onze aannemer die ter plaatse de toestand komt aanschouwen, kan enkel maar dit verzinnen: ‘Er wordt water van de bouwwerven met kalk- en cementresten in de oude riool geloosd’. De toestand is werkelijk hallucinant, en sommigen doen ’s nachts geen oog meer dicht.
In 2017 heeft het vanaf maart niet meer geregend. In de zomer is er overal oppomp- en sproeiverbod, maar hier blijft het water onze kelders maar binnenstromen. Wanneer het op 30 augustus voor de eerste keer weer regent, staan in een mum van tijd alle tuinen blank. Een eigenaar die 20.000 l/dag uit zijn kelder wegpompt, is geen uitzondering meer.

Het wordt steeds maar erger. Tegen eind 2017 pompt één eigenaar alleen al 40.000 l/dag weg. Onder druk van de pers, de sociale media en onze advocaat komt drie jaar na onze eerste noodoproep uiteindelijk op 4 januari 2018 toch een stadsdelegatie naar het Albertpark afgezakt: de ingenieurs Dries Baekelandt en Laurence Singier aangevoerd door waarnemend burgemeester Wout Maddens.
Terwijl de pompen volop draaien, neemt stadsingenieur Baekelandt gevat het woord en spreekt met stuurse blik: ‘Zijn we akkoord dat het hier gaat over private rioleringen en dat we als stad daar niks mee te maken hebben?’ Daar gaat de paraplu weer omhoog. Voor de zoveelste keer in deze blog mogen we in dit verband verwijzen naar die andere klucht: De riool van De Geest.
Kolderbrigade
Vervolgens haalt de stadsingenieur een kopie van een middeleeuws plan uit zijn dossier: ‘Er bevonden zich op het college en het Albertpark ooit grachten, die eind de jaren 1800 werden gedempt. Dat is ’t probleem.’ Op onze vraag waarom deze ouwerwetse waterstromen plots op de eerste dag na het bouwverlof van 2015 weer zeer actief werden, krijgen we geen antwoord. Je moet wel toegeven: het is straf hoe die mannen van ’t Schoon Verdiep van K-Town er na 20 jaar blijven in slagen om nieuwe onzin uit te kramen.
Vervolgens houdt journalist Jeroen Sap van Focus-WTV schepen Wout Maddens op de parking van ’t Albertpark een microfoon voor de lippen. We hebben de uitzending al enkele keren herbekeken, maar we kunnen nog niet uitmaken wat de duidelijk zenuwachtige waarnemend burgemeester precies bedoelt. Kijk misschien zelf eens: journaal WTV donderdag 4 januari 2018. Kleine noot evenwel: dat verhaal over de aanwezigheid van eens ‘asbeststort’ in het Albertpark is puur verzinsel van DVW en de stad Kortrijk. Maar daarover later meer.
In 1980 zond de toenmalige BRT de eerste aflevering van De Kolderbrigade uit met Romain Deconinck en Gaston & Leo. Niet meteen een meesterwerk in het komische genre. Maar dit trio in de rol van klungelige rechercheurs slaagde er op het eind van de uitzending wél in de moordenaar van Zot Lowietje te ontmaskeren. De ingenieurs van de Leiewerken en de stad krijgen het zelfs na 20 jaar nog niet geklaard om de problemen van het Albertpark die ze zelf hebben gecreëerd, op te lossen. Il faut le faire.